Skip to main content

Pronađite svoju najbolju retinol rutinu: 7 savjeta stručnjaka za njegu kože

kreme s retinolom

Dermatolozi hvale retinol kao najbolji proizvod za vašu kožu jer je poznat po svojoj sposobnosti rješavanja širokog spektra dermatoloških problema. Ovaj derivat vitamina A učinkovit je protiv znakova starenja kao što su duboke linije i bore, gubitak sjaja i neujednačen ton kože.

Pitate se kako postići najbolje rezultate proizvodima s retinolom? Postoje važna pravila kojih se morate pridržavati u korištenju ovog moćnog sastojka u svojoj rutini njege kože. Neutrogenina stručnjakinja za kožu, Rebecca Bennett objašnjava vam sedam ključnih pravila u korištenju retinola:

1. Krenite postupno s korištenjem retinola

Retinol je vrlo učinkovit derivat vitamina A. Prodire duboko u vaše stanice, što ga čini jednim od najučinkovitijih sastojaka za njegu kože koje možete kupiti bez liječničkog recepta. Zbog toga preporučuje polako povećavanje korištenja i doziranja.

Za osjetljivu je kožu najbolje koristiti retinol samo dva puta u prvome tjednu.  Ako vaša koža dobro reagira, tada ga možete koristiti do tri puta tjedno, zatim četiri puta i tako dalje.

Za normalan tip kože, počnite koristiti retinol svaku drugu večer, a nakon što vam se koža privikne, možete ga koristiti svaku večer. Iako se ovo možda čini sporim, vaše će strpljenje biti nagrađeno izvrsnim rezultatima!

2. Imate osjetljivu kožu? Isprobajte i učite

Iako imate osjetljivu kožu to ne znači da morate u potpunosti izbjegavati retinol. Kada prvi put počnete s njegovim korištenjem, krenite s proizvodima koji imaju blaže formule. Dodatno poduzimanje određenih mjera opreza pomoći će vam pratiti kako vaša koža reagira na retinol. Pročitajte više o tome kako započeti s korištenjem retinola u našem vodiču za početnike.

3. Privremena je reakcija normalna

Kada prvi put počnete koristiti retinol, normalna je pojava blagog crvenila, topline ili ljuštenja kože jer se vaša koža navikava na ovaj moćni sastojak. Ovo su privremeni pokazatelji djelovanja formule. 

Dok se vaša koža prilagođava, svakodnevno koristite odgovarajuću hidratantnu kremu za svoj tip kože. Izbjegavajte trljanje kože jer će ju to dodatno iritirati i nemojte koristiti tonike s kiselinama ili druge proizvode koji sadrže kiseline. Ako osjetite nešto više od blage iritacije, provjerite naša često postavljana pitanja o retinolu.

Vrijeme potrebno za prilagodbu kože na retinol može varirati, ali većina normalnih tipova kože trebala bi se naviknuti na retinol unutar dva do četiri tjedna.

4. Koristite retinol navečer, sa zaštitnim faktorom sljedeći dan

Retinol je najbolje koristiti noću jer sadrži sastojak osjetljiv na svjetlost. Prilikom korištenja retinola uvijek koristite kremu sa zaštitnim faktorom tijekom dana jer retinol može učiniti vašu kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost.

5. Kada je u pitanju retinol, manje je više

Upotreba velike količine retinola ne povećava njegovu učinkovitost. Količina veličine graška dovoljna je za cijelo lice i vrat. Budući da koža može ograničeno apsorbirati sastojke, prekomjerno nanošenje je suvišno i može izazvati iritaciju.

how_to_use_retinol_creams.jpg

how to use retinol creams

6. Koristite posebno formuliranu kremu za područje oko očiju

Uvijek je najbolje koristiti posebno formuliranu kremu za područje oko očiju jer je to područje kože najosjetljivije.   

Neutrogena Retinol Boost krema za područje oko očiju sadrži retinol te je pažljivo formulirana i izmiješana te je dodatno bez mirisa kako bi bila optimalna za osjetljivo područje oko očiju.  

Prije korištenja bilo koje kreme za područje oko očiju s retinolom, prvo isprobajte manju količinu na licu jer je koža oko očiju tanja i može biti osjetljivija.

7. Izbjegavajte oprečne sastojke

Preporučljivo je izbjegavanje kiselina ili pilinga dok koristite proizvode s retinolom jer oni mogu uvelike povećati rizik od osjetljivosti. Ako imate tretmane lica ili zahvate dok koristite proizvode koji sadrže retinol, svakako obavijestite svog liječnika kako bi mogao prilagoditi odgovarajući tretman.

Gdje pronaći proizvode s retinolom

Retinol možete pronaći u raznim proizvodima za usporavanje starenja koji se nalaze u lokalnim drogerijama i internet trgovinama. Neutrogena Retinol Boost serija sadrži retinol pojačan ekstraktom mirte i hijaluronsku kiselinu.

Osnovni vodič o glikolnoj kiselini za kožu

Neutrogena cara

Što je hijaluronska kiselina i koje su njezine dobrobiti za kožu ?