Skip to main content

Što je hijaluronska kiselina i koje su njezine dobrobiti za kožu ?

Хиалуронова киселина

Ukoliko pridajete posebnu pažnju sastojcima koji se nalaze u proizvodima za njegu kože, vjerojatno ste se susreli s nečim što se zove hijaluronska kiselina.

Iako se samo ime čini komplicirano, njezin mehanizam djelovanja jako je jednostavan: hijaluronska kiselina, ponekad nazvana skraćenicom AH, pomaže u održavanju vlažnosti kože te se zbog toga smatra jednim od najučinkovitijih sastojaka u hidrataciji kože. Prilikom apliciranja stvaraju se stanične barijere koje pomažu u zadržavanju vlažnosti kože te poboljšavaju njenu teksturu.

Što je zapravo hijaluronska kiselina ?

Postoje određeni tipovi kože koji ne podnose određene agresivne kemijske sastojke koji se nalaze u mnogim anti-age kremama. Hijaluronska kiselina može pružiti potrebnu vlažnost vašoj koži, bez izazivanja iritacije. Zapravo, radi se o sastojku koji se već prirodno nalazi u Vašoj koži te se koristi u nekirurškim metodama pomlađivanja.

‘’ Kada se ubrizga izravno u dermis (dublji sloj kože), hijaluronska kiselina popunjava i hidratizira kožu s vidljivim učinkom koji traje između šest mjeseci i godinu dana od ubrizgavanja,, ističe doktor medicine Erumllyas, dermatolog u Montgomery Dermatology.

Pitate se zašto bi si netko želio ubrizgati hijaluronsku kiselinu? Odgovor je jednostavan : hijaluronska kiselina je dugolančana molekula te može djelovati samo u površinskom dijelu kože. Stoga upotreba hijaluronske kiseline pomaže koži u očuvanju vlažnosti i ublažavanju bora, međutim najbolji način djelovanja je ubrizgavanje injekcijom ispod površinskog sloja kože. Hijaluronska kiselina je prilagodljiv sastojak koji može djelovati na različite načine.

Koje vrste proizvoda sadrže hijaluronsku kiselinu ?

Pronalazak proizvoda za njegu kože koji sadržavaju hijaluronsku kiselinu ne bi trebao predstavljati problem budući da, zahvaljujući svom posebnom hidratacijskom svojstvu, ona ima široku primjenu u proizvodima. Ipak, učestalija joj je primjena u hidratantnim kremama i anti-age proizvodima. U proizvodima za zaštitu od sunca te u kozmetici, osim što pridonosi bržem i učinkovitijem funkcioniranju proizvoda, hijaluronska kiselina je zaslužna i za hidrataciju kože.

Zašto je glicerin Vaš novi saveznik u borbi protiv suhe kože

Osnovni vodič o glikolnoj kiselini za kožu