Skip to main content

Osnovni vodič o glikolnoj kiselini za kožu

Osnovni vodič o glikolnoj kiselini za kožu

Biti u toku sa svim novostima vezanima uz njegu kože može postati nemoguća misija. Od valjka za masažu lica do maski za usne, ponekad je teško znati koji će trendovi izaći iz mode za mjesec dana, a koji zaista vrijede.

Srećom, jedan sastojak ostaje vječno: glikolna kiselina za kožu. Ovdje smo pripremili sve što trebate znati.

Što je glikolna kiselina ?

Ova Vam je riječ vjerojatno poznata. Glikolna kiselina je ključni sastojak u najpoznatijim kozmetičkim proizvodima za kožu te je mnogi smatraju svetim proizvodom. Zašto?

Kako objašnjava Časopis za Kozmetičku Dermatologiju, glikolna kiselina je  prirodna alfa hidroksilna kiselina koja ima terapeutska svojstva, što je čini idealnom za  tretiranje različitih potreba kože.

Dobrobiti glikolinske kiseline

1.   Glikolna kiselina u obliku pilinga ispravlja probleme kože potičući obnavljanje stanica u površinskim dijelovima kože.

  1. Pomaže u borbi protiv suhe kože, ekcema i psorijaze, kao i protiv bradavica, hrapave kože te rozaceje (crvenila lica).

  2. Bori se protiv promjena na koži uzrokovanih starenjem, kao što je nastanak bora i oštećenje kože uzrokovano izlaganjem suncu.

Popis blagodati glikolne kiseline je ogroman! I svi trebamo malo dodatne pomoći u nekom od ovih slučajeva!

Ako imate kožu sklonu aknama te su vam ostale mrlje ili ožiljci, glikolna kiselina može aktivirati proces zacjeljivanja kože obnavljajući stanice i brišući znakove oštećenja. Istraživanje objavljeno u  Časopis za Dermatologiju otkrilo je da korištenje glikolne  kiseline na koži, bilo u visokim koncentracijama kroz seriju pilinga ili u niskim koncentracijama kao dio svakodnevne njege, kod pacijenata smanjuje ožiljke nastale od akni. Drugo istraživanje prikazano u časopisu Dermatološka Kirurgija, pokazalo je da uporaba glikolne kiseline kod dermatoloških problema, posebice akni, značajno poboljšava stanje kože i to nakon samo dva pilinga 30%-om koncentratom.

Kako glikolna kiselina djeluje na kožu?

Odlično, već poznajete blagodati glikolne kiseline. Došlo je vrijeme da zaronimo u znanost, stoga izvadite epruvete i stavite zaštitne naočale. Analizirat ćemo djelovanje kemijskog pilinga i eksfolijacije uz pomoć glikolne kiseline.

Istraživanje Američkog dermatološkog fakulteta potvrdilo je da se glikolna kiselina može aplicirati na kožu na dvije razine. U malim ili ''površinskim'' količinama, ova alfa-hidroksilna kiselina ulazi samo u površinski sloj kože kako bi ju nježno eksfolirala, otkrivajući novu, manje oštećenu kožu. Međutim, kada se koristi u većim količinama, glikolna kiselina prodire ne samo u površinski, već i u srednji sloj kože kako bi eliminirala mrtve stanice koje se na kraju počinju odvajati. Taj postupak se zove ''kemijski piling''.

Kako se koristi glikolna kiselina?

Ako koristite glikolnu kiselinu prvi put, bilo bi najbolje da počnete s manjim količinama, kako biste napravili i s bilo kojim novim sastojkom u njezi kože. Možete započeti s jutarnjim ritualom te ritualom prije spavanja, koji uključuju čiščenje pora lica proizvodom koji sadrži glikolnu kiselinu. Ovaj proizvod će očistiti i eksfolirati Vašu kožu, spajajući nekoliko koraka Vaše dnevne rutine u samo jedan.

Počnite s vlaženjem lica mlakom vodom, nježno umasirajte malu količinu proizvoda u kožu te potom isperite. Osim sredstva za čišćenje lica, možete koristiti i masku za lice, tonik ili kremu s glikolnom kiselinom. 

Osim svakodnevnog čišćenja kože, do dva puta tjedno možete koristiti i pročišćavajuću pilling masku. Samo trebate ravnomjerno nanijeti sloj maske, pustiti da

se proizvod suši oko 20 minuta, zatim ga ukloniti kad je potpuno suh. Primijetit ćete da maska ulazi u začepljene pore, uklanjajući mrtve stanice kože, višak masti, prljavštine i šminku, ostavljajući kožu čistom i glatkom.

 

I na kraju, ako želite ići korak dalje i koristiti veće količine glikolne kiseline, koje se koriste u kemijskom pilingu, prvo se trebate posavjetovati s Vašim dermatologom da biste znali smijete li to napraviti.

 

sredstva

1. Journal of Cosmetic Dermatology. Alpha-hydroxyacids and carboxylic acids. Ruey J Yu, Eugene J Van Scott. konzultirao:05/08/2021
2. International Journal of Dermatology. Biweekly serial glycolic acid peels vs. long-term daily use of topical low-strength glycolic acid in the treatment of atrophic acne scars. Zülal Erbağcı MD, Cenk Akçalı MD. konzultirao:05/08/2021
3. Dermatologic Surgery. Comparison of α- and β-Hydroxy Acid Chemical Peels in the Treatment of Mild to Moderately Severe Facial Acne Vulgaris. konzultirao:05/08/2021
4. ASDS. Chemical Peels. konzultirao:05/08/2021
ten uscat

Suha koža lica: uzroci i tretiranje

Zaštita suhih ruku

Beauty & Skincare Tips

Savjeti za ljepotu i njegu kože

Poboljšajte svoje rutine njege kože i ljepote sa savjetima stručnjaka.