Skip to main content

Glosar Neutrogena®

Pojmovnik Neutrogena®

Alfa hidroksi kiselina: sastojak koji se upotrebljava u nekim tonicima i drugim proizvodima kako bi se pomoglo pri pilingu kože, gubitku i uklanjanju mrtvih stanica s površine kože te kako bi se potaknula obnova stanica.

Androgeni: Hormoni kojima se potiče koža da proizvodi više ulja.

Antioksidansi: vitamini A, B, C i E kojima se pružaju antioksidativna svojstva uključujući i pomoć pri poboljšanju izgleda kože oštećene slobodnim radikalima – molekule kojima se mogu oštetiti stanice kože te ugroziti potporna struktura kože.

Bakne: Poznate i kao tjelesne akne koje mogu nastati kada se pore začepe viškom ulja ili mrtvom kožom. Ponekad se pogoršavaju nošenjem uske odjeće ili nošenjem teških tereta.

Barriercare Technology“: Neutrogena® tehnologija razvijena za čišćenje kože i uklanjanje viška masnoća bez oštećenja kože. U postupku se upotrebljavaju veće polimerne molekule za čišćenje, bez penetracije ili uznemiravanja kožne barijere kako bi se pomoglo zadržati lipide kojima se koža drži hidriranom i zdravom.

BB krema: Obojena nemasna hidratantna krema Neutrogena® koja sadrži Essential Soy® za smanjenje crvenila i obezbojenja kao i minimizaciju izgleda tamnih mrlja i nepravilnosti na koži.

Benzoil peroksid: Sastojak koji se upotrebljava u nekim proizvodima za umjerene ili cistične akne. Njegova primarna funkcija je ubijanje bakterija koje doprinose upali.

Beta hidroksi kiselina: sastojak koji se upotrebljava u nekim tonicima i drugim proizvodima kako bi se pomoglo pri pilingu kože, gubitku i uklanjanju mrtvih stanica s površine kože te potaknula obnova stanica.

Miteseri: Male izbočine na koži s crnim središtem, bez upale.

Široki spektar: Proizvodi za zaštitu od sunca kojima se pruža zaštita od zračenja UVA i UVB.

Kolagen: Sastavni dio kože kojim se pomaže da koža bude podatna i fleksibilna. Razina kolagena smanjuje se s godinama.

Mješovita koža: koža koja je suha ili normalna u nekim područjima, ali masna u T zoni, što uključuje čelo, nos i obraze.

Prhut: Najčešći uzrok svrbljivog vlasišta koje se ljušti. Dva manje uobičajena stanja – poznata kao psorijaza vlasišta i seboroički dermatitis – isto mogu prouzrokovati učestalo ljuštenje i iritaciju vlasišta.

Metoda dvostrukog čišćenja: NeutrogenaⓇ preporuka za najbolju noćnu rutinu uporabom proizvoda koji djeluju zajedno, za zdraviji izgled kože. Kombinacija proizvoda ovise o vrsti kože. Prvim se korakom upotrebljava sredstvo za uklanjanje šminke kako bi se očistila površina kože, a drugim korakom, proizvod za dubinsko čišćenje kože kako bi se uklonile sve masnoće i prljavštine u porama koje mogu prouzrokovati probleme s kožom.

Suha kosa: Vlasi kose prekrivene su slojem preklapajućih stanica zvanih kutikula. Kad je kutikula oštećena, vlas postaje porozna, ugrožavajući svoju sposobnost zadržavanja vlage. Posljedično, vlas izgleda mrtvo, grubo te je sklonija pucanju i lomu.

Suha koža: Koža kojom se ne proizvodi dovoljno prirodne vlažnosti i/ili teži gubitku vlažnosti brže od normalne kože što je čini zategnutom i potencijalno grubom, svrbljivom ili ljuštećom.

Elastin: Dio kože kojim se pomaže da koža bude podatna i fleksibilna. Razina elastina smanjuje se s godinama.

Eksfolijacija: Uklanjanje mrtvih stanica na koži obično blagim sredstvom za čišćenje, ali ponekad i više fizičkim pilingom.

Glicerin: Sastojak za hidratizaciju kojim se može privući i zadržati vlagu.

Helioplex: Sastojak Neutrogena® robne marke koji je zaštićen robnim žigom te kojim se jamči zaštita od širokog spektra sunčevih zraka. Proizvod je fotostabiliziran, što rezultira dužom zaštitom od karcinoma kože i oštećenja uslijed djelovanja sunca, koja mogu prouzrokovati i preuranjene znakove starenja.

Hijaluronska kiselina: Kemijski spoj koja se javlja prirodno i kojim se pomaže koži zadržati vodu. Hijaluronska kiselina koja može sadržavati do 1000 puta više vode od svoje težine te je ključni sastojak Neutrogena® HydroBoost® proizvoda za hidratizaciju.

Hidratacija: Dodavanjem vlažnosti koži pomaže se u stvaranju zdravije i podatnije kože.

Hiperpigmentacija: Tamnjenje kože u području prištića koje se može javiti ako se nepravilnost zbog upaljenih akni ne liječi.

Hipoalergeni: Proizvodi su hipoalergeni kada su formulirani sastojcima kojima se smanjuje rizik od alergijskih reakcija na koži.

Upalne akne: Poznate također i kao umjerene ili cistične akne, mogu biti rezultat kože koja sprječava protok prirodnih ulja što rezultira nastankom bakterija i upala.

Lipidi: Prirodne masne tvari koje pomažu da koža ostane vlažna i uravnotežena.

Nekomedogeno: Proizvodi formulirani kako bi se pružili koristi hidratizacije bez začepljenja pora.

Normalna koža: Niti premasna niti presuha, normalna koža koja inače nema nepravilnosti niti mnogo kožnih problema.

Masna kosa: Česta uporaba proizvoda za njegu i stiliziranje kose može rezultirati nakupljanjem masnoća na kosi, što uzrokuje osjećaj prljavštine i beživotnog izgleda kose čak i nakon pranja. Lijek može biti uporaba pročišćavajućeg šampona.

Masna koža: Koža koja proizvodi višak masnoće kojom se mogu začepiti pore, privući bakterije i prouzrokovati akne.

Prišt: Crvena i osjetljiva (upaljena) izbočina na koži.

Retinol: Kao oblik vitamina A dokazano je da se retinolom smanjuje pojava finih linija i bora. Retinol poboljšava obnovu kože i pomaže nadopuniti zalihe kolagena u koži te elastina, što dodaje volumen koži.

Rozacea: Stanje kože u kojem je koža crvenog izgleda, a koje se može pogoršati pretjeranim ljuštenjem.

Salicilna kiselina: Sastojak uključen u neke proizvode za liječenje akni koji smanjuje veličinu i crvenilo erupcije na koži te pomaže spriječiti buduće akne.

Sebum / Loj: Proizvode ga žlijezde lojnice u koži, sebumom se štiti koža i drži hidratiziranom. Kada tijelo proizvodi previše loja, on može biti zarobljen u porama te tako začepiti i potaknuti rast bakterija koje mogu uzrokovati proboj akni.

SPF (eng. Sun Protection Factor – zaštitni faktor od sunca): SPF označava dodatno vrijeme tijekom kojeg koža može biti izložena suncu bez opeklina. Većina dermatologa preporučuje proizvode ocijenjene sa SPF 30 ili više, koji pod idealnim uvjetima štite kožu do 30 puta duže nego što bi to bio slučaj bez primjene proizvoda.

Sredstva za zaštitu od sunca: proizvodi kojima se štiti koža od sunčevih zraka. Neka sredstva za zaštitu od sunca nude bolju zaštitu uključivanjem sastojaka koji štite od UVA i UVB sunčevih zraka.

Tonik: Sredstvo za njegu kože koje se može upotrebljavati ili kao sredstvo za čišćenje i/ili tretman sa sastojcima koji ublažavaju određene probleme na koži. Kod nekih osoba salicilna kiselina može pomoći u liječenju kože sklone aknama, dok kod drugih osoba to može uključivati alfa hidroksi kiselinu kako bi im pomogla eliminirati mrtve stanice.

T-zona: Područja lica koja uključuju čelo, nos i bradu, gdje masna koža često prouzrokuje probleme s aknama.

UV: Skraćenica za ultraljubičastu svjetlost, dio spektra sunčeve svjetlosti koji prouzrokuje opekline ili oštećenje kože.

UVA: Element sunčevih UV zraka koji prodire kroz kožu dublje i može prouzrokovati opekline, prerano starenje i karcinom kože. Te zrake otporne su tijekom cijele godine te SPF oznaka ne mjeri adekvatno koliko dobro sredstvo za zaštitu od sunčanja štiti od tih zraka.

UVB: Element sunčevih UV zraka koji je prvenstveno odgovoran za uzrokovanje opeklina i potencijalne druge probleme s kožom, uključujući karcinom kože.

Prišt s bijelom glavom: Male izbočine na koži s bijelim središtem, bez upale.

Cinkov oksid: Fizičko sredstvo zaštite od sunca s cinkovim oksidom pruža zaštitu od sunčevih zraka. Neka sredstva za zaštitu od sunca upotrebljavaju titanijev dioksid koji djeluje na isti način za zaštitu od sunčevih zraka koje oštećuju kožu.