Skip to main content

Suha koža lica: uzroci i tretiranje

Suha koža obraza: vzroki in zdravljenje

 

Koža lica je jedan od najvažnijih dijelova našeg tijela, budući da je koža tu puno tanja i nježnija nego na ostatku tijela te je također tijekom cijele godine neprekidno izložena raznim čimbenicima koji je mogu oštetiti.

Razlozi suhoće kože lica

Naše tijelo koristi mehanizam koji mu omogućuje da zadržava hidrataciju i u površinskom dijelu kože (epidermis) poznatiji kao stratum corneum. Kada ovaj mehanizam zakaže, gubitak vlažnosti može dovesti do iritacije kože te do suhog izgleda kože.

Suha koža lica često izaziva osjećaj zatezanja i nelagode nakon umivanja, osim ako se netom nakon umivanja ne nanese ovlaživač lica ili hidratantna krema. Suhoću kože pogoršava vjetar, ekstremne temperature, boravak u klimatiziranom prostoru, to jest čimbenici zbog kojih se koža zateže, ljušti li puca.

Koža također može izgledati beživotna, pogotovo u području oko očiju te na obrazima, gdje se mogu razviti bore , kao što se oko usta mogu razviti ''bore smijalice''.

Izbjegavanje glavnih uzročnika suhe kože jednako je važno kao i korištenje odgovarajućih proizvoda..

Suha koža lica znači da je lipidna barijera oslabljena, što uzrokuje pretjerani transepidermalni gubitak vode u kojem isparava previše vode iz kože. Ovaj tip kože ovisi o unutarnjim čimbenicima na koje se ne može utjecati, poput genetike, zdravstvenih problema te dobi. Međutim postoje i vanjski, okolišni i sezonski okidači koji se mogu izbjeći.

Suha koža  zimi

Hladnoća ili vlažnost izvana u kombinaciji s visokom temperaturom unutra, mogući su glavni čimbenici koji uzrokuju da koža zimi postaje još  isušenija nego inače. Stoga je to savršen trenutak da se počnu koristiti hidratantne kreme za lice koje jamče visoku vlažnost kože. I ne zaboravite hidratizirati usne također! Nekim ljudima pomaže i korištenje  ovlaživača zraka za zatvorene prostore.

Suha koža ljeti

Korištenje klimatizacijskih uređaja tijekom ljeta može pogoršati  suhoću kože, kao i grijanje zimi, zato što smanjuje vlažnost zraka. Stoga, ako provodite mnogo sati u klimatiziranom prostoru, trebali biste koristiti hidratantnu kremu s višim stupnjem hidratacije. Klor iz bazena i morska sol su također štetni za suhu kožu, osim ako netom po izlasku ne isperete lice čistom vodom. Putovanja avionom također uzrokuju dehidrataciju kože. Kako biste spriječili ovaj neugodan osjećaj suhoće, trebali biste nanositi i obnavljati hidratantnu kremu tijekom leta.

Prisjetite se  da suha koža lica često ''zateže'' i stvara osjećaj nelagode tijekom umivanja.

Kreme za suhu kožu lica

Za suzbijanje suhe kože lica trebali biste koristiti hidratantne kreme koje sadrže:

Hijaluronsku  kiselinu : prirodno se nalazi u koži te je hidratantno sredstvo koje u vodi može apsorbirati i do 1000 (tisuću) puta veću težinu od svoje težine. S vremenom naša koža gubi hijaluronsku kiselinu, ali formula serije  Neutrogena®  Hydro Boost  obogaćene hijaluronskom kiselinom pomaže u održavanju kože hidratiziranom i ''obogaćenom'', što rezultira podatnom i glatkom kožom.

Glicerinizvrsno hidratantno sredstvo koje je i jako učinkovito jer privlači vodu iz zraka ili iz dubljih slojeva kože  kako bi podmazivao stratum corneum (površinski sloj kože).

Krema za sunčanje : kreme za sunčanje su različitih formulacija te pružaju različite razine zaštite. Izlaganje suncu može biti posebice štetno za ljude koji imaju suhu kožu lica jer može prouzročiti strukturalna oštećenja koja pogoršavaju starenje površinskog dijela kože koje je već i onako narušeno jer je hidratantna barijera kože oslabljena.

Ljudi koji imaju suhu kožu lica mogu se osjećati bolje koristeći fizičku kremu za sunčanje; to jest proizvode koje sadrže sastojke poput mikroniziranog cinkovogoksida ili titanovog dioksida, umjesto da koriste kemijske kreme za sunčanje u kojima se nalaze sastojci, poput oktinoksata ili avobenzona. U svakom slučaju, imajte na umu da će vam kreme za sunčanje ne samo pomoći  u održavanju kože zdravijom, već će Vam pružiti i dragocjenu hidrataciju.

Preporučujemo savjetovanje s dermatologom ili obiteljskim liječnikom  kako bi vam dali točne upute za tretiranje Vašeg tipa kože.

Osnovni vodič o glikolnoj kiselini za kožu

Zašto je glicerin Vaš novi saveznik u borbi protiv suhe kože

Beauty & Skincare Tips

Savjeti za ljepotu i njegu kože

Poboljšajte svoje rutine njege kože i ljepote sa savjetima stručnjaka.