Skip to main content

Vodič za početnike u korištenju krema s retinolom

retinol guide

Dakle, čuli ste sve o čudesnom sastojku retinolu i spremni ste ga isprobati, ali se brinete kako će vaša koža reagirati. Uz tako moćan sastojak, postoje neki koraci koje biste trebali poduzeti kako biste bili sigurni da ćete izvući maksimum iz krema s retinolom i smanjiti rizik od bilo kakvih nuspojava. 

U kojoj dobi mogu početi koristiti retinol?

Kremu s retinolom možete koristiti kada počnete primjećivati prve znakove starenja na koži. Na primjer, kada vidite dublje linije i bore koje više ne možete riješiti svojim uobičajenim hidratacijskim režimom njege kože.  

Dob u kojoj se to događa ovisit će o čimbenicima kao što su tip vaše kože, vaše cjelokupno zdravlje i količina izloženosti suncu tijekom života. Na primjer, ako imate svijetlu kožu i umjereno se izlažete suncu, možda biste trebali početi koristiti retinol ranije od nekoga s maslinastom kožom koji je uvijek štitio svoju kožu od sunca.

Imam osjetljivu kožu, mogu li i dalje koristiti retinol?

Vi najbolje znate kako vaša koža reagira na nove sastojke, je li osjetljiva ili otporna, a prema tome možete prilagoditi svoje korištenje retinola. 

Čak i ako je vaša koža prije reagirala na proizvode s visokim udjelom retinola, još uvijek može imati koristi od neke druge kreme s retinolom. Dakle, najbolji način da saznate možete li koristiti retinol je kroz testiranje.

Ako je vaša koža osjetljiva, počnite s alergijskim patch testom, tj. nanesite malu količinu na površinu od dva kvadratna centimetra na obrazu, tri puta tjedno u trajanju od dva tjedna te pričekajte kako biste vidjeli kako vam koža reagira prije nego što nanesete retinol bilo gdje drugdje. 

Osim ako ne koristite posebno formuliranu kremu za područje oko očiju s retinolom kao što je Neutrogena Retinol Boost krema za područje oko očiju,  izbjegavajte korištenje oko posebno osjetljivih područja kao što su oči, nos ili usta.

Provjerite osjetljivost na crvenilo, svrbež i ljuštenje. Ako se pojave, možda ćete morati zaustaviti testiranje na tjedan dana. Ako osjetite peckanje odmah nakon nanošenja proizvoda, kožu temeljito isperite hladnom vodom i osušite laganim brisanjem.

Ako vaša koža dobro reagira na malom testnom području, kreme s retinolom mogle bi biti prikladne za korištenje na cijelom području lica i vrata.

retinol_cream_test.jpg

retinol cream test

Koju količinu kreme s retinolom trebam nanijeti i kako je nanijeti?

Ako utvrdite da krema s retinolom odgovara vašoj koži, možete započeti s količinom veličine zrna graška za cijelo lice i vrat te ju lagano utrljajte. Pritom trebate paziti na gore spomenuta potencijalno osjetljiva područja.

Budući da koža može ograničeno apsorbirati sastojke, prekomjerno nanošenje je suvišno i može izazvati iritaciju.

Dermatolozi često preporučuju pričekati nekoliko minuta nakon čišćenja prije nanošenja proizvoda koji sadrže retinol, osobito ako je vaša koža osjetljiva. 

Prilikom korištenja retinola uvijek koristite kremu sa zaštitnim faktorom tijekom dana jer retinol može učiniti vašu kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost.

Koliko puta tjedno trebam koristiti kremu s retinolom?

Ključ za postizanje izvrsnih rezultata s retinolom je u postupnom povećavanju njegovog korištenja.

Ako je vaša koža osjetljiva, u prvome tjednu koristite kremu s retinolom samo dva puta tjedno u večernjim satima. Provjerite reakciju svoje kože i ako to dobro podnosite, možete povećati korištenje i do tri puta tjedno. Nakon toga možete povećati na četiri puta tjedno i tako dalje.

Ako je vaša koža otpornija, možda biste željeli početi s češćim korištenjem svake druge večeri te zatim prijeći na svakodnevno korištenje kada se vaša koža prilagodi na sastojak.  

Lako se ovo se može činiti sporo jer želite vidjeti rezultate što je prije moguće, važno je da se vaša koža polako navikava na retinol.

use_of_retinol_creams.jpg

use of retinol creams

Što raditi u slučaju iritacije kože?

Kod svih tipova kože normalno je osjetiti blago crvenilo, toplinu ili ljuštenje kože dok se vaša koža navikava na proizvode s retinolom. 

Ovo su privremeni pokazatelji djelovanja formule. Međutim, ako ovi učinci potraju ili uzrokuju nelagodu, prestanite koristiti proizvod na tjedan dana i zatim pokušajte ponovno, postupno povećavajući korištenje sa slabijim proizvodom. 

Ako u bilo kojem trenutku vaša koža postane crvena, bolna ili osobito suha, prestanite koristiti proizvod najmanje pet dana kako bi se vaša koža oporavila.  Možete pokušati ponovno, još sporije i s manjom količinom ili ponoviti patch test kako biste se uvjerili da ste zaista osjetljivi na sastojak i da ipak ne biste trebali koristiti retinol.

Neutrogena cara

Što je hijaluronska kiselina i koje su njezine dobrobiti za kožu ?

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu