Skip to main content

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Dugo se vremena retinol smatrao ‘’svetim’’ zbog svojih aktivnih sastojaka za njegu kože. Zbog svoje sposobnosti poboljšanja stanja akni, ožiljaka, sunčevih oštećenja i bora, dermatolozi se slažu da je retinol čudotvorni lijek za kožu. Ali možda ste to već znali, zar ne?

Sada je došlo vrijeme da malo više produbimo svoje znanje o dobrobitima retinola u njezi kože. Objasnit ćemo Vam sve što trebate znati i  odgovorit ćemo na neka od najčešćih pitanja o ovom aktivnom sastojku.

Što je retinol?

Retinol je znanstveni naziv za vitamin A i njegove derivate. Vitamin A je mikronutrijent koji se prirodno nalazi u jetri ribe, žumanjku jaja, mlijeku, siru i maslacu. Međutim, vitamin A ne proizlazi samo iz organskih izvora, više od 1.000 retinoida proizvedeno je sintetički, na kemijski način, na koji je dobiven i retinol, s ciljem povećanja njegovih terapeutskih  dobrobiti na najveću vrijednost i smanjenja nuspojava.

Najkorišteniji i najpopularniji sintetički retinoidi su:

Izotretinoin,etretinat,acitretin i arotinoidietil ester, koji su jako efikasni u tretiranju problema kože.

Tko sve treba koristiti retinol?

Proizvodi za njegu kože koji sadrže retinol koriste se u tretiranju dermatoloških problema, no ne bi se trebali koristiti kao prevencija. Zapravo, najbolji trenutak za uvrštavanje retinola u Vašu dnevnu njegu kože jest kada primijetite prve znakove pojave akni, upala ili hiperpigmentacije. Ako dodate ovaj aktivni sastojak u Vašu kolekciju kozmetičkih proizvoda, čim se pojavi dermatološki problem, moći ćete ga brzo riješiti, prije nego što postane izvor frustracije.

Nadalje, dokazano je da retinol pomaže i kod zrele kože, pa bi bilo dobro uključiti ga u svoju rutinu njege kože pri prvoj pojavi mimičkih bora te bora ili oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu.

Čemu služi retinol?

Ukratko rečeno, retinol igra glavnu ulogu u liječenju akni  jer kada ga koža apsorbira, on blokira nekoliko važnih upalnih putova. Blokirajući ove putove, retinol ograničava aktivaciju znakova upale koji uzrokuju akne  i dušikov dioksid: pokazatelj psorijaze i rozacee.

Kako ga trebate koristiti?

Kako ističe Klinika ''Mayo'', dnevna količina vitamina A za odrasle osobe je 5.000 UI, a nju možete naći u raznim proizvodima u slobodnoj prodaji. Ovo je odlična alternativa za rješavanje blažih problema kože.

Ako trebate jači tretman, minimalna dnevna doza je 100.000 UI, iako u nekim slučajevima može ići i do 1.000.000 UI dnevno, uz medicinski recept. Nemojte zaboraviti da retinol na ovaj način ne možete  koristiti dugoročno  zbog  štetnih učinaka povezanih s prekomjernim uzimanjem vitamina A.

Također imajte na umu da korištenje visoke doze retinola nije uvijek najučinkovitije rješenje. Retinol je osjetljiv sastojak koji zahtijeva preciznu formulaciju i primjenu, kako bi održao kemijsku stabilnost. Ovo znači da ga, iako se u uputama za korištenje preporuča visoka doza, trebate uzimati precizno zato što, ukoliko je retinol nestabilan, neće biti učinkovit. Najlakši način provjere destabilizacije retinola je pogledati je li poprimio žutu boju.

Ostali važni detalji

Imajte na umu da primjena retinola na koži može izazvati neke nuspojave kao što su: crvenilo, suhoća, iritacija,fotosenzibilnost, peckanje i svrbež u području koje se tretiralo retinolom. Zbog tog se razloga osobama sa suhom ili osjetljivom kožom obično ne preporučuje korištenje retinola. Suprotno tome, osobe s masnom ili mješovitom kožom mogu imati koristi od uporabe retinola, bez da iskuse ove neželjene učinke, zato što obično imaju veću sposobnost oporavka.

Dodavanje ovog aktivnog sastojka Vašoj kolekciji proizvoda za njegu kože omogućit će Vam ublažavanje bilo kojeg problema kože. No, ako želite koristiti retinol, prvo isprobajte neki proizvod iz slobodne prodaje (bez recepta) te pratite kako Vaša koža reagira. Ako želite koristiti veće doze, prvo se obratite svom dermatologu.

 

Sredstva:

1. NCBI. What is vitamin A and why do we need it? Clare Gilbert. konzultirao:05/08/2021
2. Dermatologic Clinics. New Retinoids for Dermatologic Diseases: Uses and Toxicity. Nicholas J. Lowe, M.D. Michael David, M.D. konzultirao:05/08/2021
3. NCBI. Why Topical Retinoids Are Mainstay of Therapy for Acne. James Leyden. Linda Stein-Gold. Jonathan Weiss. konzultirao:05/08/2021

Osnovni vodič o glikolnoj kiselini za kožu

ten uscat

Suha koža lica: uzroci i tretiranje

Beauty & Skincare Tips

Savjeti za ljepotu i njegu kože

Poboljšajte svoje rutine njege kože i ljepote sa savjetima stručnjaka.