Skip to main content

Otkrije kako se na jednostavan način riješiti prištića

Otkrije kako se na jednostavan način riješiti prištića

Zašto i kako nastaju prištići ?

Prištići  najčešće nastaju u pubertetu, ali moguće je imati ih i s 20, 30 ili 40 godina. Neovisno o godinama, uzrok je uvijek isti: nastaju zbog pojačanog *lučenja sebuma (tkz. hiperseboreja).

Sebum je masna tvar koju koža prirodno proizvodi, kako bi se zaštitila od hladnoće ili od sunčeve svjetlosti. Kada se luči u prevelikoj količini, miješa se s mrtvim stanicama koje se nakupljaju u porama te ih tako začepljuje.

Sebum tada pogoduje razvoju bakterije koja  se prirodno nalazi u folikulu uzrokujući iritaciju,crvenilo, upalu ili prištiće. Isto tako, potrebno je skrenuti pažnju na određene čimbenike koji mogu pogoršati stvaranje prištića i akni: stres, pušenje, zagađenje, uzimanje lijekova ili hormonalni ciklus….

Vrste prištića:

Postoje različite vrsta prištića, u prilogu ispod su razvrstani po stupnju razvijenosti.

Miteseri (komedoni)

Miteseri ili  otvoreni komedoni nastaju zato što se pore začepljuju nakupljanjem mrtvih stanica i bakterija. Poprimaju crnu boju jer sebum u dodiru sa zrakom oksidira te pocrni. Ovo je prva faza nastajanja akni.

Crveni prištići

Crveni prištići ili papule su rezultat  infekcije mitesera. Kada dođe do upale, postaju crveni i uvećani. Tada se na koži stvaraju prištići koji su često bolni (nazivaju se čvorići ili ciste).

Bijeli prištići

Bijeli prištići (pustule) nastaju upalom crvenih prištića.

Kako bi se borile protiv mikroba, bijele krvne stanice proizvode gnoj koji zatim postaje vidljiv na površini.

Znate li kako se riješiti prištića? Za svaku vrstu prištića postoji rješenje.

Prije nego što Vam objasnimo kako se riješiti prištića na jednostavan način, potrebno je znati da se, neovisno o tipu prištića, treba usvojiti rutina čišćenja lica na svakodnevnoj bazi, svako jutro  i svaku večer, koristeći pritom proizvode namijenjene Vašem tipu kože.
Ovakva rutina pomaže u eliminiranju viška sebuma, mrtvih stanica te nečistoća nakupljenih tijekom dana. Ovo je izvrstan način prevencije problema, kako kasnije ne biste tražili načine kako se riješiti prištića.

Eliminacija mitesera

Kako biste izbjegli pojavu mitesera, preporučuje se, uz svakodnevno čišćenje , napraviti piling  lica, jednom do dva puta tjedno. Oni duboko pročišćuju pore, uklanjajući višak sebuma, ostavljajući kožu zdravom i podatnom. Ovaj proces čišćenja kože može se dovršiti uporabom losiona jer on zatvara pore te dodatno čisti kožu.

Eliminacija  crvenih prištića

Kako biste se riješili crvenih prištića, potrebno je izabrati proizvode koji su namijenjeni tretiranju crvenih prištića, koji ih reduciraju te koji djeluju preventivno na nastajanje novih. Ovo će prvenstveno ostaviti Vašu kožu  glatkom i čistom. U slučaju bolnih crvenih prištića, postoje umirujući gelovi čiji je glavni cilj umiriti prištiće te osvježiti lice.

Eliminacija bijelih prištića                                 

Kako biste se riješili bijelih prištića, ono što nikako ne smijete raditi jest istiskivati ih. To može pogoršati stanje i povećati rizik od ožiljka na licu (ili tijelu).
Baš poput bijelih prištića, oni se svakodnevno moraju tretirati ciljanim sredstvima za pranje i njegu lica s umirujućim efektom.
Neutrogena cara

Što je hijaluronska kiselina i koje su njezine dobrobiti za kožu ?

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Beauty & Skincare Tips

Savjeti za ljepotu i njegu kože

Poboljšajte svoje rutine njege kože i ljepote sa savjetima stručnjaka.