Skip to main content

Kako prati ruke i tretirati suhe ruke od pretjeranog pranja

tretirati suhe ruke od pretjeranog pranja
Kada ste se kao djeca vraćali kući s igranja u parku roditelji su vam govorili, a liječnik vas također svake godine podsjeti u sezoni prehlade i gripe: operite ruke .
 
Ovo je dobar savjet. Redovito pranje ruku jedna je od najboljih strategija za očuvanje zdravlja.
Međutim, čak i ako je redovito pranje ruku dobro za vaše zdravlje, može izazvati suhoću vaše kože. Imati suhe ruke isto je kao i imati crvenu, ljuskavu kožu bilo gdje na tijelu, samo što uzrokuje više neugodnosti jer kada su vam ruke ispucale i bolne, nije ih lako dozvoliti im da se odmore i zacijele jer morate stalno nešto držati, maziti kućne ljubimce i prati ruke tijekom dana.
 
Međutim, čiste ruke nisu nužno sinonim za suhe ruke. Sve što trebate kako bi vaše ruke bile vlažne i savršeno čiste je malo njege i pažnje.
 

Kako funkcionira pranje ruku?

Nemoguće je potpuno ukloniti sve klice i bakterije. Zapravo, na vašoj koži žive različite vrste bakterija koje ne ugrožavaju vaše zdravlje. Međutim, redovito pranje ruku smanjuje širenje štetnih virusa i bakterija što pomaže u spriječavanju različitih bolesti.
 
Što se događa: tijekom dana dodirujete mnogo stvari, od tipkovnice računala do kose i mnogih drugih predmeta koje niti ne primjećujete. Nakon nekoliko sati, vaše će ruke biti u kontaktu s heterogenom mješavinom klica, virusa i mikroba.
prema Mayo klinici, ako dodirnete oči, nos ili usta te klice mogu ući u vaše tijelo i možete se razboljeti. Te klice možete prenijeti i na druge površine, na kojima ih netko drugi može pokupiti i time pridonosite širenju bolesti.
Dakle, pranje ruku ne samo da uklanja vidljivu prljavštinu i masnoću, već se bori i protiv mikroskopskih klica na vašoj koži i ubija neke vrste patogena koji uzrokuju bolesti probijajući njihove membrane i deaktivirajući ih.
 

Zašto spriječiti isušivanje ruku?

 Sapun ne razlikuje mikrobe od nečeg drugog na vašoj koži pa na kraju ispire sve, uključujući i prirodne lipide vaše kože. Prvi sloj kože, nazvan rožnati sloj (lat. stratum corneum), sastoji se od ovih lipida (također poznatih kao masti) i drugih stanica te djeluje kao zaštitna barijera.
 
Kako bi ispravno obavljao svoju zaštitnu funkciju, ovaj sloj mora imati između 10 i 30% vode, navodi Harvard Medical School. Ako stanice kože ne zadrže dovoljno vode i postanu dehidrirane, vaše će se ruke početi ljuštiti i pucati, a mogu čak i krvariti. To stanje daje priliku klicama za prolazak kroz male lezije te vas čini osjetljivijma na infekciju, zaključci su istraživanja Mayo klinike.
 
Stoga, kada koža počne gubiti vlagu, vratite joj vlagu hidratantnom kremom. Potražite kreme za ruke sa sastojcima kao što su glicerin, humektant koji zadržava vlagu iz okoliša u koži i stearinska kiselina, okluzivno sredstvo koje djeluje kao zaštitni sloj za zadržavanje vlage.
 

Kako prati i hidratizirati ruke?

Pranje ruku izgleda jednostavno kao priprema starog recepta po sjećanju, sve dok ne shvatite da, kako biste  to učinili ispravno i slijedili sve korake, nije tako jednostavno. Većina nas treba podsjetnik.
Kako uskladiti pranje ruku i hidrataciju? Ovo su koraci koje preporučuju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti:
 
  1. Stavite ruke pod čistu tekuću vodu. Može biti topla ili hladna ali izbjegavajte pretoplu vodu jer ima učinak sušenja.
  2. Zatvorite slavinu i nasapunajte ruke.
  3. Trljajte ruke najmanje 20 sekundi; obavezno dobro operite dlanove, gornji dio ruku, između prstiju i ispod noktiju.
  4. Isperite pod čistom tekućom vodom.
  5. Osušite ruke tako da ih obrišete ručnikom ili ih ostavite na trenutak na zraku dok ne prestanu kapati. Tajna je ne dopustiti da se potpuno osuše.
  6. Vlažnim rukama nježno nanesite hidratantnu kremu kako biste zadržali vlagu.
 
Dobro je staviti hidratantnu kremu pored umivaonika kako je ne biste zaboravili nanijeti svaki put kada perete ruke. Držite još jednu na svom stolu kako biste ju koristili tijekom dana kada su vam ruke suhe, kao i prije odlaska u krevet.
Ako želite dodatnu dozu hidratacije, navlažite ruke, a zatim nosite pamučne rukavice barem 15 do 20 minuta ili čak preko noći. Ovaj će kućni tretman pomoći vašim rukama bolje upiti losion.
 
Slijedite ovu rutinu pranja i hidratacije ruku prije dodirivanja lica, kuhanja ili jela. Također biste trebali posvetiti dodatnu pažnju svojim rukama nakon što brige o bolesnoj osobi, puhanja nosa ili kihanja, nakon što iznesete smeće, mazite životinju ili dodirnete pribor na javnim mjestima.
 
Popis je dugačak; ali srećom imate brzo i učinkovito rješenje pri ruci. 
 

Zašto je glicerin Vaš novi saveznik u borbi protiv suhe kože

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu