Skip to main content

Zbog čega je piling kože jako bitan?

Zbog čega je piling kože jako bitan?

Nitko ne želi imati bezličnu, suhu kožu bez sjaja. Srećom, ako je Vaša koža trenutno takva, postoje rješenja koja će Vam pomoći!

Piling kože je jednostavna tehnika koja datira iz doba starog Egipta. Još je od tada ključ uspjeha za zdravo i lijepo lice. Odstranjivanjem mrtvih stanica i prljavštine s kože, pojavljuje se novi sloj blistave kože.

Postoje raznovrsni proizvodi za piling kože, no potrebno je poznavati njihovo djelovanje na Vašoj koži.

Ukoliko primijetite hrapavost kože na rubovima lica, sigurno će Vas zanimati zašto je piling kože ključ uspjeha. 

Što je piling kože?

Epidermis, ili površinski dio kože, sastoji se od  5 slojeva. U najdubljem sloju nastaju nove stanice kože. Starenjem se ove stanice uspinju prema gornjem sloju.

Zdrava koža izbacuje nevjerojatnu količinu mrtvih stanica u minuti, od 30 000 do 40 000. No, različiti čimbenici, kao što su izlaganje suncu, hormonalni poremećaji te starenje, obično usporavaju ovaj proces.

Odgađajući ovaj proces, mrtve se stanice počinju nakupljati na koži, čineći izgled kože grubim i bez sjaja. Ako ostanu predugo na koži, mogu začepiti pore, što dovodi do mnoštva drugih problema, poput mrlja na licu i mimičkih bora.

Isprobajte piling koji uklanja mrtve stanice, ostavljajući prostora za nastanak nove kože. Nadalje, piling pomaže da ostali proizvodi za njegu kožu djeluju efikasnije!

Vrste pilinga za kožu

Pilinzi za kožu dijele se na mehaničke i kemijske.

Mehanički piling:

Mehanički pilinzi ručno uklanjaju mrtvu kožu s lica, koristeći abrazivne sastojke kao što su šećer, mikrogranule, mljevene rižine mekinje ili sjemenke jojobe. Masaža poboljšava mikrocirkulaciju i limfnu drenažu, što rezultira blistavim tenom.

Iako ovaj tretman ima odličan trenutni učinak, on može imati i svoju negativnu stranu: ako proizvod za piling sadrži pregrube dijelove i ako presnažno trljate lice, mehanički piling može ostaviti kožu s mikro oštećenjima umjesto da Vas dovede do prekrasnog tena.

Ovaj tip problema možete izbjeći ako se odlučite za proizvode čije su granule nježnije i zaokružene te ako nježno umasirate proizvod u lice.

Kemijski piling:

Kemijski piling, s druge strane, djeluje razbijajući međustanično ''ljepilo'' koje drži mrtve stanice kože na okupu. Razbijajući ovu vezu, mrtve stanice se odbacuju, omogućujući novoj koži izlazak na površinu.

Iako može zvučati zastrašujuće, kemijski piling zapravo može biti jako blag: ima nizak postotak kiselina i prirodnih enzima nastalih iz namirnica.

Isprobajte pilinge koji sadrže  alfa-hidroksline kiseline, poput mliječne kiseline, (ekstrahirane iz kiselog mlijeka), glikolne kiseline ( šećerna trska) i vinske kiseline (grožđe).

Masna koža i koža sklona aknama koja ima raširene pore i mrlje, dobro reagiraju na salicilnu kiselinu: beta 

hidroksi kiselina (BHA) topljiva je u ulju koje može prodrijeti u pore kože, čak i one začepljene. Za pojačano obnavljanje stanica i pomlađivanje, odaberite neoglukozamin. Riječ je o kemijskom pilingu ''dva u jedan'', zato što istodobno hidratizira kožu i smanjuje hiperpigmentaciju.

Nadalje, kemijski piling ne zahtijeva trljanje tijekom apliciranja. Ulazi u najdublje slojeve kože te potiče regeneraciju stanica bez trljanja kože, što ima posebnu  dobrobit  za  osjetljivu kožu.

Upoznajte dijelove svog lica

Imate masnu T-zonu ili otvorene pore?

Često Vam se pojavljuju upaljeni  prištići oko nosa? Za problematična područja prikladno je koristiti proizvode sa snažnijim djelovanjem. Također možete tom dijelu lica posvetiti više vremena prilikom pilinga kože.

S druge strane, koža na područje oko usana i očiju je jako nježna. Preporučuje se izbjegavanje pilinga tih dijelova kože, osim ako ne koristite neki proizvod posebno namijenjen za ta područja.

Ne pretjerujte s pilingom kože

Kao i u svemu u životu, ključ je u umjerenosti. Na kraju krajeva, ne može se bezgrančno uklanjati mrtve stanice kože. Prekoračenje te granice i pretjerani piling može oštetiti prirodnu barijeru kožu te uzrokovati iritaciju, upalu i oštećenja. Također može isušiti Vašu kožu i učiniti je osjetljivom na sunce.

Znači, počnite polako a zatim postupno povećavajte ritam pilinga, dok ne dođete do između dva i tri puta tjedno. Navažnije je da pratite stanje Vaše kože te se ponašate u skladu s tim. I na kraju, ne zaboravite da je koža nakon pilinga nježnija, stoga treba adekvatnu zaštitu od sunca i hidrataciju.

Zaštita suhih ruku

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Beauty & Skincare Tips

Savjeti za ljepotu i njegu kože

Poboljšajte svoje rutine njege kože i ljepote sa savjetima stručnjaka.