Skip to main content

Prednosti alfa hidroksilne kiselina (AHA) za kožu i kako ih koristiti

alfa hidroksi kiseline

Kiseline. Iako nas ova riječ može potaknuti na razmišljanje o upaljenoj koži, stručnjaci znaju da neke kiseline ne samo da imaju nježan učinak na kožu, već su neophodne za održavanje besprijekornog tena. Zapravo, alfa hidroksilne kiseline (AHA) jedan su od najpopularnijih sastojaka u njezi kože.

Kleopatra, najglamuroznija žena starog Egipta, poznata po svojim kupkama u mlijeku, uživala je u blagodatima ovih kiselina mnogo prije ostatka čovječanstva. Sada znamo da kiselo mlijeko sadrži mliječnu kiselinu, prirodnu AHA koja ima nevjerojatne prednosti za kožu.

Vrste alfa hidroksilnih kiselina

Postoje različiti AHA. Osim mliječne kiseline, ove prirodne kiseline dobivene iz hrane također uključuju:

  • Glikolna kiselina: nalazi se u šećernoj trsci.
  • Limunska kiselina: dobiva se iz agruma.
  • Jabučna kiselina: nalazi se u jabukama.
  • Bademova kiselina: dobiva se iz gorkih badema.
  • Vinska kiselina: dobiva se iz grožđa.

Vrste alfa hidroksilnih kiselina

Alfa hidroksilne kiseline pružaju brojne prednosti za kožu.

Učinak pilinga

Nnajpoznatija prednost ovih kiselina. Sastoji se od eksfolijacije tj. pilinga gornjeg sloja kože, na kojemu se nalaze oštećene stanice koje su odgovorne za za neujednačen i nepravilan izgled kože.

AHA djeluju tako što nježno razgrađuju međustanično "vezivo" koje drži mrtve stanice kože zajedno. Prilikom otapanja tih veza, odvajaju se mrtve stanice kože, otkrivajući novu, ravnomjerniju kožu s manje mrlja. Ovaj postupak pomaže u smanjenju tragova akni, pigmentacije i finih bora, kao i zaglađivanje grube kože.

Micanje ovih ostataka s kože vam može pomoći u rješavanju problema ponavljajućih akni. Mrlje od akni često su posljedica začepljenih pora koje nastaju zbog nakupljanja mrtvih stanica, ulja i bakterija. Alfa hidroksilne kiseline izvlače te ostatke iz pora, uklanjajući blokade i smanjujući pojavu proširenih pora. Sve su to prednosti!

Pomaže u smanjenju izražajnih bora

Učinci alfa hidroksi kiselina ne završavaju ovdje. Redovitom primjenom, AHA pomažu u zadebljanju epiderme i povećanju proizvodnje kolagena, smanjujući fine bore i ostavljajući kožu čvrstom i glatkom. Imaju i hidratantno djelovanje, što znači da privlače vodu u kožu kako bi je održavale hidratiziranom.

Doprinosi djelovanju drugih kozmetičkih proizvoda

Osim toga, alfa hidroksilne kiseline savršeno se uklapaju u druge rutine njege kože jer mogu pojačati djelovanje drugih proizvoda. Na primjer, nanesete li kremu ili serum na sloj koji sadrži mrtve stanice kože, proizvod će ostati na površini. Međutim, AHA mogu proći kroz ovaj sloj, poboljšavajući apsorpciju aktivnih sastojaka.

Alfa hidroksilne kiseline u kozmetici

Pitate se gdje možete pronaći ove nevjerojatne sastojke? Kako biste njegu svoje kože podigli na sljedeću razinu, možete se kupati u mliječnoj kupki poput Kleopatre (komplicirana opcija) ili odabrati neki od proizvoda koji sadrže alfa hidroksilne kiseline, koji su formulirani u skladu sa strogim sigurnosnim standardima.

Imajte na umu da Agencija za hranu i ljekove FDA (eng. Food and Drug Administration) preporučuje da koncentracija AHA ne prelazi 10% u proizvodima koji se prodaju bez recepta. Proizvodi za svakodnevnu upotrebu kao što su sredstva za čišćenje, tonici, serumi i hidratantne kreme obično imaju niže koncentracije, od oko 5% jer imaju kumulativni učinak. Koncentriranije proizvode, poput onih koji se koriste za piling lica, treba nanositi samo dva do tri puta tjedno. Proizvodi za piling koji se izvode u klinici pod strogim liječničkim nadzorom mogu imati koncentracije i do 70%.

Kako poboljšati učinak AHA?

Molekule glikolne kiseline najmanje su od AHA, pa mogu prodrijeti dublje, što znači intenzivnije djelovanje, što može biti dobro i loše. Kako biste izbjegli iritaciju, počnite s malim i postupno povećavajte količinu. Molekule mliječne kiseline su nešto veće, pa uzrokuju manje iritacije. Bademova kiselina ima najveće molekule pa joj treba više vremena kako bi djelovala, ali je možda najbolji izbor za osjetljivu kožu.

Posljednje upozorenje prije upotrebe AHA: povećavaju osjetljivost na sunce. Stoga ih nanosite noću, a tijekom dana uvijek koristite kremu za sunčanje širokog spektra.

Osnovni vodič o glikolnoj kiselini za kožu

Zašto je glicerin Vaš novi saveznik u borbi protiv suhe kože