Skip to main content

Sve što trebate znati o borama na čelu

Sve što trebate znati o borama na čelu

Neki od najočiglednijih znakova starenja kože su pojava opuštenog izgleda lica te bore, poput bora na čelu, nastale promjenom dermisa (srednji sloj kože), koji postaje tanji, krhkiji i gubi zaštitni sloj potkožne masti.

Starenje kože  je kompleksna pojava koja nastaje zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika :

•  Unutarnji čimbenici  su genetika

(etničko podrijetlo i tip kože) te rezultat protoka vremena. Naravno, ovaj proces je praktički nezaustavljiv i ne možemo ga kontrolirati.

•  Vanjski faktori mogu biti pušenje,  loša prehrana i  izlaganje suncu. Ovaj proces nije neizbježan i uzrokuje preuranjeno starenje kože. Zapravo, smatra se da 80% uzroka starenja kože lica leži u izlaganju suncu.

Preuranjene bore na čelu

Bore na čelu obično nastaju mrštenjem ( kontrakcijom mišića), to jest one su tragovi ponavljajućeg kretanja naše kože. Bore na čelu nastaju zato što dijelovi lica koji se mršte gube kolagen i elastičnost.

Iako je normalno da se bore mrštilice pojave s godinama, također ima mladih ljudi koji ih imaju zato što su ove bore jako povezane s mimikom lica.

Kako smanjiti bore na čelu

Kako bismo u najvećoj mogućoj mjeri smanjili bore, trebamo djelovati zasebno na svaki faktor koji utječe na starenje kože. Na ovaj način možemo ih ispraviti  i/ili prevenirati.
Zbog brojnih unutarnjih faktora koji utječu na proces nastanka bora (imunološki faktor, genetika, emocionalno i općenito zdravlje), najvažnije je usredotočiti se na prevenciju bora, vodeći zdrav način života i imajući zdrave navike.

Hidratacija

Jedna od osnovnih preporuka u prevenciji preuranjenog starenja kože je održavanje kože hidratiziranom. Koristeći proizvode koji koži pružaju hidrataciju tijekom cijelog dana te pružaju obnovu stanica kože, učinit ćete svoju kožu zdravijom, izbjegavajući dehidrataciju.

Korištenje krema za zaštitu od sunca

Zaštita od UV zraka smanjuje stvaranje slobodnih radikala i reducira fotostarenje: stvaranje bora i promjene pigmentacije kože. Potrebno je zaštititi se od sunca fizičkim mjerama, kao što je izbjegavanje izlaganja suncu kad je ono najjače, nošenje prikladne odjeće, šešira, kišobrana (za obranu od jakog sunca), sunčanih naočala, uz nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Poznajete li Neutrogena® Cellular Boost De-ageing KREMA ZA DAN SPF 20? Osim poboljšavanja tona i elastičnosti kože, pomoći će Vam u zaštiti kože od sunca.

Antioksidansi

Antioksidansi na više načina suzbijaju oksidaciju stanica i oštećenje slobodnih radikala. Ako je razina slobodnih radikala veća od razine antioksidansa, dolazi do pojave oksidativnog stresa, što rezultira preuranjenim starenjem stanica i tkiva. Konzumacija antioksidativne hrane igra važnu ulogu. Preporučujemo Vam konzumaciju voća i povrća s visokom razinom vitamina C i karotenoida.

Kreme s retinolom

Retinoidi povećavaju stvaranje kolagena. Imaju pozitivan učinak ne samo na vanjske već i na unutarnje faktore. Smanjuju znakove starenje kao što su bore, gubitak elastičnosti kože te poboljšavaju pigmentaciju.

Gimnastika lica (joga za lice)

I za kraj, preporučujemo Vam svakodnevno izvođenje neke vrste vježbi za lice, na ovaj način možete stimulirati kožu kako bi bolje upijala aktivne sastojke iz Vaših krema.

Vrhove prstiju stavite na obrve i pritisnite prema unutra i prema dolje bez da istežete kožu. Podignite i spustite obrve dok ih držite na ovaj način. Uspjet ćete ograničiti štetu nastalu mrštenjem, kao i bore na čelu.

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Zaštita suhih ruku

Beauty & Skincare Tips

Savjeti za ljepotu i njegu kože

Poboljšajte svoje rutine njege kože i ljepote sa savjetima stručnjaka.